ٍ
قلمرو فارسی

پیمان قاسم خانی از مارمولک تا روزی روزگاریِ مریخ

پیمان قاسم خانی را شاید بتوان مهم ترین نویسنده در سینما و تلویزیون ایران دانست، به ویژه در تولید کمدی‌های مشهور و همه گیر نقش او کلیدی بوده است. او بسیاری از مجموعه های پر مخاطب و فیلم‌های سینمایی مشهور را نوشته است. نویسنده ای نوگرا، خلاق و دارای دایره دیدی وسیع و منحصر به فرد و ویژه گی های بارزی که او را درمیان نویسنده گان سینما و تلویزیون ایران متمای ز و برجسته ساخته است. از فیلم”نان، عشق و موتر هزار” تا مجموعۀ “روزی روزگاری مریخ” را او نوشته است. نگاهی به آثاری که با قلم او در ایران در سینما و تلویزیون تولید شده، کمیت و کیفیت بالای کار او را در عرصه نویسنده‌گی نشان می دهد. پیمان قاسم‌خانی ۳۰ دی ۱۳۴۵ در تهران متولد شد و در دانشکدۀ اهواز، آمار انفورماتیک خوانده‌است. در سال ۱۳۷۰ به مرکز آموزش فیلمسازی باغ فردوس رفت و اولین دورۀ فیلمنامه‌نویسی را در این مرکز زیر نظر سیف‌الله داد گذراند. آقای قاسم خانی بسیاری از مجموعه های طنز مشهور را نوشته و در بسیاری از آنها به عنوان سرپرست نویسنده گان حضور داشته است. سریال هایی چون مرد هزار چهره، باغ مظفر، شب های برره، به کارگردانی مهران مدیری از مجموعه هایی است که با نویسنده گی و سرپرستی او از گروه نویسنده گان تولید شده است.

فیلم‌های مشهوری سینمای ایران از جمله خوب، بد، جلف، زندگی مشترک آقای محمودی و بانو، سن پترزبورگ و مارمولک را او نوشته است. همچنان مجموعه‌های نمایش خانگی مشهور از جمله دراکولا، هیولا و روزی‌روزگاری مریخ از کارهای پیمان قاسم خانی است. او برنده جوایز متعددی نیز بوده است و از جمله برای فیلمنامۀ مارمولک، شب های برره و دختری با کفش های کتانی برندۀ جایزه شده است.

با نگاهی به کارهایی که بر اساس نوشتۀ پیمان قاسم خانی تولید شده اند، درمیابیم که کار او در این عرصه کاملاً متفاوت بوده است. کارهایی که تقریباً همه با مخاطب خاص و عام رابطه برقرار کرده و در فهرست پر بیننده‌ترین‌های سینما و تلویزیون ایران قرار گرفته و حتا برخی از آثار او که در سالهای پیش تولید شده اند تا هنوز به کرات و به تکرار در حال پخش هستند و مردم هنوز به هیجان و علاقه بیننده این کارها هستند. شکستن قالب های به اصطلاح نخ نما شدۀ طنز و کمدی در سینما و تلویزیون ایران با دید نوگرایانه و تازه او عوض شده و او رویکرد تازه و نگاه بسیار جدید و بکری به طنز داشته و چنین وجهی را به کمدی و طنز سینما و تلویزیون ایران افزوده است. تولیدات سینمایی و تلویزیونی کمدی در ایران در سالهای اخیر با وجود گرایش گستردۀ مردم و مخاطبان به قالب طنز و کمدی در بسیار موارد تکرار در تکرار و در مواردی شبیه هم بوده اند، جز در موارد استثنایی و آن هم با ورود نویسندۀ برجسته و خلاقی مانند پیمان قاسم خانی که از این لایه های دم دست و تکراری در کمدی عبور کرده و رویکرد نو و بکری را ارایه کرده اند.

آثاری که بر اساس نوشته‌های آقای قاسم خانی تولید شده اند. دست کم در بیست سال اخیر جزء پر مخاطب‌ترین و خاطره انگیزترین کارهایی است که مردم ایران و همچنان مخاطبان سینما و تلویزیون ایران در دیگر کشورهای فارسی زبان از جمله افغانستان دیده اند. به ویژه کارهایی از او که با کارگردانی مهران مدیری تولید شده است، از جمله در افغانستان مخاطبان بسیار و گسترده ای داشته است. مجموعه‌های تلویزیونی از جمله شب های برره و فیلم های سینمایی مانند: مارمولک و سن پترزبورگ در افغانستان نیز بسیار دیده شده اند و در برخی از شبکه های تلویزیونی داخل افغانستان (پیش از تسلط طالبان) این مجموعه ها و فیلم ها به کرات پخش و بازپخش شده اند و مردم همچنان بیننده چنین کارهایی هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا