ٍ
اسلایدرفرهنگ و اندیشهقلمرو فارسی

صنم عنبرین شاعر معاصر افغانستان: با مبارزه و مقاومت زنان آزادی به دست می آید

صنم عنبرین شاعر پرکار این سالهاست . او مجموعه هایی در قالب های متنوع شعر منتشر کرده است. هم درغزل وهم اوزان وقالب های دیگر تجربه های پرمخاطبی داشته است.دراین گفتگو از او درمورد شعر واندیشه ء او وضعیت شعر وبه ویژه شعر وزندگی زنان امروز پرسیده ایم.

  • سپاس از اینکه وقت خودرا در اختیار ما قرار دارید. ابتدا مطابق معمول از خود بگویید ، اینکه از چی وقت به شعر سرودن آغاز کردید.

سپاسگزارم از شما. من از چهارده سالگی به سرایش آغاز کردم و از آن زمان تا حال می سرایم و عواطف شخصی و مسایل اجتماعی را در سروده هایم بیان می‌کنم. در دانشکده ی حقوق و علوم سیاسی درس خوانده ام. بیش تر از بیست سال است که با خانواده ام در آلمان زندگی می کنم و در همین جا مشغول فعالیت های فرهنگی و آموزشی برای بانوان هستم.

  • چه مجموعه هایی تا کنون از شما منشتر شده است؟

از من تا حال سه دفتر شعر به نام های “می‌نوشتم از تو” ، “بگذار خودم باشم” و “بهاری وسط پاییز” چاپ شده اند و در دست‌رس خوانندگان قرار گرفته اند. دفتر دیگری هم زیر کار دارم که امیدوارم به زودی برای چاپ آماده شود. بیشتر درکدام قالب ها کار کرده اید وبیشتر در کدامین قالب ها احساس راحتی می کنید؟ ‎

من در قالب های مختلف طبع آزمایی کرده ام. غزل و رباعی و دوبیتی و چهارپاره سروده ام و گاهی در قالب نیمایی و سپید نیز قلم زده ام. اما بیش تر از همه دوست دارم غزل بسرایم.

  • آیا مخاطب شعر باتوجه به تنوع زندگی مدرن ودرگیری انسان امروز همچنان به گسترده گی قدیم است؟

نمی دانم در سرزمینی که هنوز نیاز داریم فرهنگ کتاب خوانی را بیش تر رشد بدهیم چه قدر می توان از گستردگی مخاطب حرف زد. اما با وجود همه چالش ها وقتی عشق و علاقه ی نسل جوان را به کتاب خوانی می بینم، به آینده امیدوار می‌شوم.

  • چی مقدار از دغدغه ها ،پیام ها وزبان شعر شما زنانه است؟ ‎

طبیعی است که همان گونه که شاعران مرد بیش تر با زبان مردانه می سرایند، شعرهای بانوان شاعر هم دارای عواطف و زبان زنانه است. اما من بیش تر به انسانی اندیشیدن اهمیت می دهم و در کنار عواطف و احساس زنانه ام کوشیده ام صدای اعتراض و عدالت خواهی را برای همه فریاد کنم.

  • افغانستان امروز برای زنان شاید حیثیت یک زندان را داشته باشد؟ نظر شما چیست؟

در افغانستان در مراحل و دوره های گذشته همچنین زندگی برای دختران و بانوان با چالش ها هم راه بوده، اما فکر می کنم حالا کشور ما سیاه ترین دوره را تجربه می کند که بانوان بیش تر از همه آسیب پذیر اند و بدون شک افغانستان برای شان به یک زندان مبدل شده است. ‎

  • شاعران وبه ویژه شاعران زن در این زمانه ای که جامعه با تیره گی وسیاهی وخفقان روبرواست، توانسته اند از طریق ادبیات وشعروهنر صدای زمانه ی خود باشند؟

بلی، به نگر من بانوان شاعر ما در هر گوشه ی دنیا که هستند فعال اند و تلاش می کنند که خاموش نباشند و صدای اعتراض شان را از طریق سروده ها و نوشته های شان بلند کنند

  • شاعران امروز شعر فارسی کدام ها مورد علاقه ی تان است؟ ‎

پاسخ دادن به این سؤال برایم کمی دشوار است و نمی توانم از شاعر خاصی نام بگیرم، اما باید خدمت تان عرض کنم که من خواننده ی شعرهای خوب ام و شعرهای خوب هر شاعری را با علاقمندی می خوانم

  • برای شعر امروز وبه ویژه شعر زنان چه جایگاهی تعریف می کنید آیا از لحاظ کمیت وکیفیت ما شاهد بالنده گی در شعر هستیم ویا زمانه وروی داد تاثیرات منفی داشته است؟

با همه دشواری ها و چالش ها، من شعر افغانستان را در جایگاه بلند می بینم. یعنی هم از لحاظ کمیت و هم از لحاظ کیفیت شاهد بالندگی شعر زن افغانستان هستیم. ‎

  • آینده زنان در افغانستان را چی می بینید؟

اگرچه آینده در مجموع و به ویژه برای زنان بسیار تاریک به نظر می رسد، باز هم می خواهم خوشبین باشم و آرزو کنم که با مبارزه و مقاومت مردم به ویژه تلاش های بانوان در داخل و بیرون زمینه برای تغییر وضعیت مساعد شود و دوباره شاهد آزادی افغانستان از چنگ جهل و وحشت باشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا