ٍ
رویدادهاسیاست
موضوعات داغ

طرح همکاری شصت میلیارد دالری چین وپاکستان با افغانستان زیر تسلط طالبان

طالبان همچنین امیدواری به چین برای افزایش سرمایه گذاری در منابع غنی این کشور اندکه تخمین زده می شود 1 تریلیون دالر است.

بلومبرگ درمقاله ای به قلم الطاف نجفی زاده واسماعیل دلاور به پروژه بزرگ چین درافغانستان پرداخته ونفش این کشور را به دلیل طرح جاده کمربند درپیروزی طالبان مهم خوانده است. دراین مقاله گفته شده که چین و پاکستان به دنبال لغو انسداد منابع مالی افغانستان در خارج از کشور هستند و” وزیر امور خارجه چین و بلاول بوتو زرداری، همتای پاکستانی وی روز شنبه در اسلام آباد دیدار کردند و متعهد شدند که در روند بازسازی افغانستان از جمله انتقال دهلیز اقتصادی چین-پاکستان به ارزش 60 میلیارد دالر به کشور تحت حاکمیت طالبان، با یکدیگر همکاری کنند.”

“طالبان با چین و پاکستان توافق کردند تا طرح کمربندجاده را به افغانستان گسترش دهند و به طور بالقوه میلیاردها دالر برای تأمین مالی پروژه‌های زیربنایی در این کشور تحریم‌شده جذب کنند.

وزیر امور خارجه چین و بلاول بوتو زرداری، همتای پاکستانی وی روز شنبه در اسلام آباد دیدار کردند و متعهد شدند که در روند بازسازی افغانستان از جمله انتقال دهلیز اقتصادی چین-پاکستان به ارزش 60 میلیارد دالر به کشور تحت حاکمیت طالبان، با یکدیگر همکاری کنند.

در بیانیه مشترک وزارت خارجه پاکستان که پس از این دیدار منتشر شد، آمده است: «دو طرف توافق کردند که به کمک‌های بشردوستانه و اقتصادی خود برای مردم افغانستان ادامه دهند و همکاری‌های انکشافی را در افغانستان از جمله از طریق گسترش CPEC به افغانستان افزایش دهند».

مقامات چینی و پاکستانی قبلاً در مورد گسترش این پروژه به افغانستان که با ابتکار رئیس جمهور شی جین پینگ، تقریباً یک دهه پیش آغاز شده است، گفتگو کرده اند. دولت طالبان که با کمبود نقدینگی مواجه است آمادگی خود را برای مشارکت در این پروژه و چشم انداز سرمایه گذاری زیربنایی مورد نیاز ابراز کرده است.

حافظ ضیا احمد معاون سخنگوی طالبان در تماس تلفنیب با بلومبرگ گفته که امیر خان متقی، دیپلمات ارشد طالبان برای دیدار با همتایان چینی و پاکستانی خود به اسلام آباد سفر کرده و به توافق رسیده است.

طالبان همچنین امیدواری به چین برای افزایش سرمایه گذاری در منابع غنی این کشور اندکه تخمین زده می شود 1 تریلیون دالر است. طالبان اولین قرارداد خود را درجنوری با یکی از شرکت های تابعه شرکت ملی نفت چین برای استخراج نفت از حوزه شمالی آمودریا امضا کرد.

وزرای چین و پاکستان همچنین بر لزوم آزادسازی دارایی های مالی خارج از کشور افغانستان تاکید کردند. دسترسی طالبان به حدود 9 میلیارد دالر از ذخایر بانک مرکزی افغانستان که در خارج از کشور نگهداری می شود، به دلیل نگرانی از استفاده از منابع مالی برای فعالیت های تروریستی مسدود شده است.واشنگتن بعداً موافقت کرد که نیمی از آن را برای تقویت اقتصاد آزاد کند، اما پس از اعمال محدودیت‌های تحصیلی و کاری از سوی طالبان در سال گذشته بر زنان افغانستان، آن را متوقف کرد.

شبه‌نظامیانی که به اداره کننده گان کشور تبدیل شده‌اند، سرمایه‌گذاری‌ها را راهی برای اصلاح اقتصاد با کمبود نقدینگی می‌دانند، پس از توقف کمک‌های بین‌المللی، که 60 درصد هزینه‌های عمومی را تشکیل می‌داد، پس از خروج هرج‌ومرج نیروهای آمریکایی در سال 2021،چین، روسیه و ایران از جمله کشورهایی هستند که روابط گرمی با طالبان دارند. آنها ده ها میلیون دالر به طالبان کمک کرده اند، اما از به رسمیت شناختن رسمی دولت پرهیزکرده اند.بر اساس یک گزارش، ایالات متحده بزرگترین کمک کننده به پاسخ های بشردوستانه توسط آژانس های جهانی است و بیش از 2.1 میلیارد دالر از زمان بازپس گیری قدرت توسط طالبان فراهم کرده است.

یک آژانس سازمان ملل هفتهء گذشته اعلام کرد که برای کمک به بیش از دو سوم جمعیت 40 میلیونی افغانستان که در فقر شدید به سر می برند، به 4.6 میلیارد دالر در سال جاری نیاز دارد. یک نظرسنجی گالوپ در سال 2022 نشان داد که از هر ده شهروند افغانستان، 9 نفر زنده ماندن با درآمد کنونی خود را «سخت» یا «بسیار دشوار» می دانند.

 سرمایه گذاران چین به دلیل حملات گروه داعش که برای نفوذ با طالبان رقابت می‌کنند، نسبت به سرمایه‌گذاری در افغانستان محتاط بوده اند. در ماه دسامبر، این گروه شبه‌نظامی حمله به هوتلی در کابل را که در میان دیپلمات‌ها و تجار چینی محبوبیت داشت، به عهده گرفت.همچنین حضور جنبش اسلامی ترکستان شرقی، یک گروه جدایی طلب مستقر در سین کیانگ که پکن را نسبت به گسترش نفوذ خود محتاط نگه داشته است.

دومین سفر متقی به پاکستان چند روز پس از آن صورت می گیرد که سازمان ملل متحد بر لزوم تعامل با حاکمان طالبان تاکید کرد زیرا افغانستان با “بزرگترین” بحران انسانی در جهان مواجه است.”

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا