« روزنامهءجمهوری اسلامی »:طالبان درپی اعمال آپارتاید مذهبی و علمی در افغانستان است
13 اردیبهشت 1402
0 10 خواندن این مطلب 2 دقیقه زمان میبرد
« روزنامهءجمهوری اسلامی »:طالبان درپی اعمال آپارتاید مذهبی و علمی در افغانستان است
روزنامه جمهوری اسلامی که نزدیک به جناح محافظه کار درایران است درشماره تازهء خود به انتقاد از سیاست های مذهبی، علمی وفرهنگی طالبان درافغانستان پرداخته است. درصفحه نخست این روزنامه آمده است که :در سال 1382، فقه جعفری در کنار فقه حنفی در قانون اساسی افغانستان رسمیت یافت و شیعیان در موضوعات احوال شخصیه و سایر مسائل تابع مذهب خود بودند. اما طالبان پس از بازگشت مجدد به قدرت، با شیعیانی که 30 درصد از جمعیت 40 میلیونی افغانستان را تشکیل میدهند، به مثابه یک اقلیت برخورد کرده و حقوق آنها را پایمال میکنند.
طالبان در خردادماه سال گذشته، تدریس فقه جعفری در دانشگاه بامیان را ممنوع کرده و با اعلام دلایلی همچون: نظام واحد باید نصاب و قانون واحد داشته باشد.، تمام کشورهای اسلامی نیز دارای یک نصاب دانشگاهی واحد هستند.،ایجاد مناقشه در میان دانشجویان اهل سنت و تشیع در دانشگاه بامیان،ایجاد هزینه برای دانشگاه با تاسیس صنفهای جداگانه، کمبود استاد » و… به درخواستهای تجدید نظر شورای علمای شیعه، پاسخ منفی دادند.
مشکور کابلی کارشناس به این روزنامه گفته است: قانون اساسی قبلی با حضور بیش از 2000 حقوقدان، علمای برجسته شیعه و سنی و نمایندگان احزاب،اقوام و جریانهای سیاسی افغانستان تصویب شده بود و از الزامات آن قانون این بود که احوال شخصیه شیعه بر پایه محاکم مرتبط با آن جدی گرفته شود و آموزش فقه و معارف جعفری در نظام آموزشی تدوین شود که حداقل در بامیان این مسئله انجام شد.
این کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در خصوص استدلال طالبان مبنی بر «نظام واحد باید دارای نصاب واحد باشد» گفت: این استدلال اساسا تحمیل یک نظام آموزشی، نوعی آپارتاید فرهنگی، علمی و مذهبی برای حذف دیگر زبانها، فرهنگها، تمدنها، ارزشها و مذاهب مختلف است.
وی افزود: رفتار طالبان در این حوزه، تک ساحتی، تک قومیتی و تک نصابی ساختن نظام آموزشی است. کسانی که با نظامهای حقوقی منطقه و جهان آشنایی دارند و حتی کسانی که سواد ابتدایی از نظامهای حقوقی و مبانی حقوق داشته باشند، میفهمند که در کشورهای زیادی از جهان، قوانین و نظامهای متعدد وجود دارد، به ویژه در کشورهایی که فدرال هستند و مذاهب، زبانها و فرهنگهای فراوانی دارند. در آنجا، نصابهای واحد وجود ندارد. کشورهایی همچون آمریکا، آلمان، عراق، لبنان، امارات و حتی پاکستان، که زادگاه و خاستگاه تفکر طالبانی است.