«بازگشت طالبان» کتابی نوشته حسن عباس مشاور ارشد و استاد برجستهء مرکز مطالعات استراتژیک جنوب شرق در دانشگاه دفاع ملی ایالات متحده است که به تازه گی درآمریکا منتشر شده است و دیدگاه های تازه ای را در مورد روابط نزدیک بین طالبان و ارتش پاکستان ارائه می کند. برش هایی از این کتاب با ترجمه عارف یعقوبی که در صفحات اجتماعی منتشرشده، از کلیت وضعیت برگشت دوباره طالبان خبر می دهد.
“بعد از تصرف کابل، اختلافات درونی طالبان بر سر تقسیم قدرت به مرز خطرناکی میرسد؛آنها همدیگر را تهدید میکنند. در این زمان حساس خبرمیرسد که مهمانی از اسلام آباد درراه است: جنرال فیضحمید، رئیس پیشین سازمان استخبارات پاکستان یا آیاسآی. پای فیضحمید که به کابل میرسد.اوطرفهای اصلی مدعیان قدرت را جمع میکند؛ ملایعقوب و سراج الدین و خلیل حقانی ،ملا برادر ، متقی و دیگران… در این میان یک چیز غیر قابل انکار است: میهمان اسلام آباد از ملا برادر خوشش نمیآید. او را غیرخودی میداند.جنرال فیض حمید رییس استخبارات پاکستان، وزارتخانهها را بین آنها تقسیم میکند و نقش افراد کلیدی در کابینه طالبان را معلوم میکند.کسی چیزی نمیگوید. اعتراض علنی نمیشود. جنرال با خیال راحت چای مینوشد و کمی از اینطرف و آنطرف قصه میکند و بعد یک سوال میپرسد: در باره حضور دیگر اقوام در حکومت چه میکنید؟ اگر حکومت همهشمول تشکیل ندهید، اعتراض دیگران چه میشود؟ سکوت معناداری در فضای جلسه حاکم میشود. اندکی بعدیکی از چهرههای کلیدی طالبان سکوت را میشکند ومی گوید: صاحب!، موارد دیگر را که فرمودید، قبول و اجرا میکنیم اما اگر منظور از حکومت همهشمول، شریک کردن آدمهایی مانند عطا محمدنور در قدرت است؛ عملی نیست. ما هرگز حاضر نیستیم که قدرت را با آدمهای مثل عطا محمدنور شریک کنیم.چند تن دیگر با اشاره حرف او را تایید میکنند.
صبح روز پانزدهم آگست، روز سقوط کابل، خالد نور پسر عطا محمدنور با هفت چهره غیر پشتون با عمران خان نخستوزیر پیشین پاکستان و جنرال قمر باجوا، دیدار کرده و از آنها خواسته بودند که برای نقش این افراد در آینده افغانستان کمک کنند.”