به لاس آنجلس به دیدار بزرگمردی رفتیم که نامبردارترین در ادبیات وفرهنگ فارسی است. دیدار جناب استاد واصف باختری نام بزرگ ادبیات فارسی هیجان ویژه ای داشت.
استاد باختری ، استاد مسلم چند نسل از اهل ادبیات وفرهنگ است.دیروز به مناسبت زاد روز استاد با جمعی از دوستان با طی راه دور از واشنگتن دی سی به کالیفورنیا رفتیم، تا ضمن عرض تبریکی تولد، دیداری نیز با ایشان داشته باشیم. .جناب استاد باختری نام نامی ومعتبر ادبیات وفرهنگ ما اند وبرای حوزهء زبان فارسی بسیار آشنا، آشنا به دلیل حجم وسیعی از کارهای ماندگاری که از ایشان در حوزه شعر، نثر ، ترجمه وفرهنگ واندیشه منتشر شده است.
بسیاری از شاعران برجسته زبان فارسی در افغانستان ودرمجموع فرهنگ فارسی دراین کشور مدیون تلاش های اثر گذار استاد باختری است واز این جهت درتوضیح ومعرفی شان نمی خواهم چیزی بگویم، چه دراین باره کتاب ها ومقالات بسیاری در حوزه زبان فارسی وبیرون از آن نوشته ومنتشر شده است.
ما به دیدار این بزرگمرد رفتیم، بزرگمردی که بسیاری از اهالی ادبیات وفرهنگ فارسی اشتیاق آن را دارند. پیش از این درباره مجالست استاد باختری، گرمی پذیرایی وتسلط وحضور ذهن شان در ادبیات بسیار شنیده بودم ودر دیداری که از ایشان داشیتم، این موضوع را به وضوح دیدیم. در دیدار حضوری این حجم از دانایی واطلاعات وحافظه ء شگرف وتعجب آور کاملا مشهود است.
استاد باختری سالیانی است که به دلیل وجود حکم روایی ها ووضعیت های نامساعد سرزمین خود، از این دیار دوری گزیده اند ودر گوشه های غربت زندگی می کنند. پس از سقوط کابل به دست مجاهدین در دهه ء هفتاد خورشیدی که جناب استاد به عنوان چشم وچراغ فرهنگ کشور مجبور به ترک وطن شدند وجنگ های داخلی اجازه باقی ماندن در کابل را برای شان نداد تا اکنون که در کالیفورنیا قرار دارند، این همه سال را از وطن وسرزمین آبایی خود که در اعتلای فرهنگ آن سالها قلم وقدم زده اند، دور هستند.
شماره های از فارسی تایمز را خدمت جناب استاد بردیم تا از مشوره وراهنمایی ایشان برای دوام کار نشریه فارسی زبان در آمریکا بهره مند شویم. استاد باختری بزرگ با حوصله مندی تمام نشریه را رویت نمودند واز نشر آن ابراز خرسندی کردند. پس ازاین دیدار تماس گرفتند، دوشماره فارسی تایمز را با جزییات مرور کرده بودند ونکاتی را یاد آور شدند تا در مسیر راه انتشار فارسی تایمز در نظر بگیریم. قرار شد این نکات را در یادداشتی برای ما بفرستند.
به هر حال دیدار استاد واصف باختری نام بزرگ حوزه ادبیات وفرهنگ فارسی برای من یکی از ماندگار ترین خاطرات بود. آن حضور معنوی با تسلط بسیار وسرشار از شعر وسخن واندیشه، خاطره بی مانندی بود که امیدوارم بازهم تکرار شود.
فشرده درمورد زندگی وآثار استاد واصف باختری
استاد واصف باختری، در ۱۳۲۱ در بلخ زاده شد. وی لیسه باختر و حبیبیه را در افغانستان خواندهاست. در سال ۱۳۴۵ لیسانس زبان و ادبیات فارسی دری را از دانشگاه کابل به دست آورده؛ مدتی ویراستار کتابهای درسی وزارت تعلیم و تربیه بودهاست. وی در سال ۱۳۵۴ گواهینامهء ماستری را در آموزش و پرورش از دانشگاه کلمبیای شهر نیویورک به دست آوردهاست. از سال ۱۳۴۶ تا سال ۱۳۷۵ عضو ریاست دارالتألیف، مدیر مسئول مجله ژوندون ارگان نشراتی انجمن نویسندگان افغانستان و دبیر بخش شعر آن انجمن بود. سالیان چند در پیشاور به سر برد و اینک به عنوان پناهنده، در ایالات متحده آمریکا زندگی میکند. استاد واصف باختری در حال حاضر در علم ادبیات و تاریخ ادبیات دری/فارسی عالم بیبدیل و بینظیر میباشد. در غزلسرایی به ملک الشعرا بهار و در سرایش شعر نو به مهدی اخوانثالث پهلو میزند.
آثار
از واصف باختری تا اکنون هفت دفتر شعر و یک گزینه از میان این هفت دفتر، و کتابی در زمینهء عرفان و شعر فارسی به نام نردبان آسمان چاپ و انتشار یافتهاست که چیزی شبیهء کتاب عبدالحسین زرین کوب به نام پله پله تا ملاقات خدا (کتاب) است.
و آفتاب نمیمیرد
از میعاد تا هرگز
از این آیینه بشکسته تاریخ
تا شهر پنج ضلعی آزادی
دیباچه یی در فرجام
در استوای فصل شکستن
مویههای اسفندیار گمشده
دروازههای بسته تقویم
آثار پژوهشی و ادبی دیگر واصف باختری ازین قرارند:
سرود و سخن در ترازو
گزارش عقل سرخ، پژوهشی
درنگها و پیرنگها، پژوهشی
بازگشت به الفبا، پژوهشی
اسطوره یی بزرگ شهادت، ترجمه یی شعر