ٍ
فرهنگ و اندیشه
موضوعات داغ

 احمد سرمست:تالبان نمی توانند ثابت کنند که موسیقی درقرآن منع شده است

مکتب موسیقی افغانستان که در سال 2010 تأسیس شد، حدود 250 دانشجو و یک ارکستر زن به نام زهرا و یک ارکستر جوانان برای سازهای محلی داشت. این موسسه جایزه موسیقی 2018را نیز دریافت کرد. این مکتب توسط احمد سرمست تاسیس شد که پس از سقوط رژیم طالبان از استرالیا به افغانستان بازگشت وتوانست در کابل، با هدف فراهم کردن فرصت‌هایی برای تغییر زندگی از طریق موسیقی، آموزش را به کودکان و جوانان افغانستان ارائه کرد. باسقوط افغانستان به دست تالبان اما وضعیت دگرگون شد.

پس از تخلیه در پاییز 2021، بخشی از این گروه ابتدا به قطر و سپس به پرتغال رفت ، اگرچه درهمان جا به کار خود برای حفظ موسیقی افغانستان ادامه می دهند.

ابتدا آموزگار زن مکتب متواری شد، سپس 273 نفر دیگر، دانش آموز و معلم، از طریق قطر به پرتغال رفتند. امروز آنها یک گروه 150 نفری هستند و 70 نفر از آنها دانش آموزانی اند که اکنون 15 تا 22 ساله هستند و کنسرواتوار موسیقی در براگا را اداره می کنند. احمد سرمست موسس مکتب می گوید که تمام گروه های قبلی مکتب در حال فعالیت هستند و حتی به اجرا می پردازند.

او می گوید که مهم ترین مساله این است که ما این فرصت را داریم تا صدای مردم افغانستان باشیم. هر کنسرتی یک اعتراض است، اعتراض به ممنوعیت موسیقی، به محرومیت از موسیقی و آموزش موسیقی به مردم افغانستان.

احمد سرمست که امیدوار است این بار نیز از قطر کمک بگیرد، می گوید در فبروری سال جاری، دولت پرتغال اعلام کرده که در صورت فرار از سلطهء طالبان، خانواده های دانش آموزان جوان را نیز می پذیرد. با این حال، دو کتابخانه مکتب با سازها، از جمله ده پیانویی که پس از دریافت جایزه پولار توسط احمد سرمست در سال 2018 از سوئد به آنجا فرستاده شد، هنوز در کابل هستند. انستیتوت ملی موسیقی افغانستان در آن زمان تنها مکتب موسیقی در سراسر کشور با 20 پیانو بود. امروز هیچ کس مراقب مجموعه سازها نیست.گرد و غبار کابل همه جا را فرا می گیرد. حال باید آنها را نابود شده بدانیم.

او تأکید می کند که پس از قدرت گرفتن مجدد طالبان در سال 2021، حتی موسیقی مذهبی در افغانستان مجاز نیست.

کسانی که می خواهند می توانند به صورت دیجیتالی به موسیقی گوش دهند اما مطلقاً نه در جمع. پولیس طالبان  موترهای شخصی را متوقف می کند تا بررسی کند که کسی موسیقی نمی نوازد و او از مرد جوانی می گوید که پس از شنیدن موسیقی در موترش کشته شد.

آیا می توانید یک کشور کامل را بدون موسیقی برای یک روز کامل تصور کنید؟ طالبان نمی توانند نشان دهند در کجای قرآن آمده است که موسیقی باید ممنوع شود. هیچ کس نمی تواند موسیقی را ممنوع کند مگر اینکه قرآن بگوید باید انجام شود و به همین دلیل است که موسیقی در همه کشورهای مسلمان حتی در عربستان سعودی پخش می شود.

شورای امنیت سازمان ملل متحد اخیراً اقدامات طالبان علیه زنان افغانستان را که تقریباً از تمام تحصیلات دبیرستانی و دانشگاهی و اکثر مشاغل دولتی محروم شده اند، محکوم کرده است. احمد سرمست نمی خواهد جنبه های دیگر توتالیتاریسم رژیم طالبان را کم کند، اما معتقد است که موسیقی نیز باید به پای میز مذاکره کشیده شود، هم در سازمان ملل و هم با سایر سازمان هایی که برای حقوق بشر کار می کنند.احمد سرمست می گوید موسیقی به اندازه آزادی بیان مهم است، موسیقی حق بشری است.

الکساندرا زانتاکی، وکیل، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق فرهنگی، که همچنین معتقد است سازمان ملل باید منابع بیشتری را به انواع دیگر میراث فرهنگی اختصاص دهد، خاطرنشان می کند، امروزه سازمان ملل بر تخریب عمدی میراث فرهنگی مادی تمرکز می کند، نه بر بقیه.این را احمد سرمست نیز سال گذشته در دیدار با دبیرکل سازمان ملل متحد بیان کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا