پس از انتقال تاریخی پناه جویان افغانستان به آمریکا هم زمان با تسلط تالبان برکشور براساس آمار حدود یک صد هزار نفر به این کشور انتقال یافته اند. براساس گزارش ها با گذشت دوسال، از هفتاد وهفت هزار پناه جوی افغانستان که در وهلهء نخست به آمریکا انتقال داده شده اند تنها پنج هزار نفر توانسته اند سند اقامت دایمی دراین کشور دریافت کنند و متباقی به دلیل عدم حمایت کنگره از طرحی دولت برای اعطای پناهنده گی به پناه جویان افغانستان در بلاتکلیفی به سر می برند.
بسیاری از پناهجویان افغانستان درایالات متحده که اقامت مشروط بشردوستانه(ویزه پارول) دارند ، به دلیل عدم اقدام کنگره درزمینه حمایت از قانونی که به اعطای پناهنده گی برای آنان منجر می شد، درحال از دست دادن امکان ماندن دراین کشور بودند.
با این حال، رئیس جمهور جو بایدن اخیراً روند درخواست مجدد «ویزه پاروال» را آغاز کرد. از ماه جون، پناهجویان افغانستان می توانند مجوز کار موقت خود را تمدید کنند تا اطمینان حاصل کنند که می توانند حداقل دو سال دیگر دراین کشور بمانند. بسیاری از پناهجویان افغانستان از رئیس جمهور و کنگره ایالات متحده می خواهند که زمینه پذیرش پناهنده گی وشهروندی را برای شان فراهم کنند. مصطفی پناه جوی افغانستان یکی از آن هاست . به گزارش فاکس نیوز: او که به ارتش ایالات متحده در افغانستان کمک می کرد، پس از ماه ها اقامت در بازداشتگاه تگزاس، دوباره با خواهرش درآمریکا یکجا شد.
او که به ارتش ایالات متحده در خارج از کشور کمک می کرد، مجبور شد از افغانستان فرار کند یا توسط طالبان کشته شود. اوضاع به حدی وخیم شد که آخرین راه چاره او رفتن به آمریکای جنوبی و سفر خطرناک برای عبور غیرقانونی از مرز ایالات متحده و مکزیک بود. او پس از ماهها بازداشت، اکنون به خواهرش درآمریکا پیوسته است.در میان ده ها پناهنده ای که اکنون در آریزونا زندگی می کنند.
در حالی که مصطفی جیلانی اکنون منتظر گرین کارت خود است، برادران کوچکترش در بلاتکلیفی قانونی به سر می برند، وضعیتی که هزاران نفر پناه جوی دیگر افغانستان با آن مواجه هستند.مصطفی گفته است: من نمی توانم به افغانستان برگردم. “این برای من خیلی ناراحت کننده است، زیرا وطن وطن است.”مصطفی به عنوان مترجم به نیروهای آمریکایی در برقراری ارتباط کمک می کرد. پس از سقوط کشور، او گفت که طالبان اورا دنبال میکردند، و به او گفته بودند که به صفوف آنها بپیوندد یا کشته شود.
مصطفی گفته است: “می گویند بیا و به ما بپیوند. چرا به ارتش آمریکا کمک می کردی؟ باید به ما کمک کنی. اگر درخواست ما را رد کنی، ما تو را پیدا می کنیم و می کشیم.”
مصطفی، والدین و خواهر و برادرش در یک پرواز تخلیه به سختی فرار کردند و پس از سفر در چندین کشور، در نهایت با خانواده که قبلاً در آریزونا زندگی میکردند، یکجا شدند
با این حال، برادران مصطفی همچنان در انتظار بررسی پرونده های خود هستند، همراه با صدها تن دیگر از مهاجران افغانستان که در ابتدا به آنها ویزه پارول داده شد، ویزه ای که تنها اقامت محدود دراین کشور را تضمین می کند ونه پناهنده گی ویا اقامت دایم را.