مقام های قطری می گویند از زمانی که طالبان قدرت را در سال 2021 به دست گرفته است، این دولت در خط مقدم گفتگوها با دولت افغانستان به رهبری طالبان بوده است و به جهان هشدار داده که انزوای افغانستان جمعیت این کشور را در معرض بحران قرار می دهد.وزیر امورخاجه قطر گفته است که دوحه با دولت سرپرست طالبان در تماس بوده تا دلیل سیاست های محدودکنندهء آنان در قبال زنان و دختران افغانستان را درک کند.این دیپلمات ارشد قطر گفته است که دوحه نمی تواند چنین سیاست هایی را از منظر مذهبی یا فرهنگی منطقی ببیند و تأیید کرده که کشورش در حال حاضر درگیر رایزنی با سایر کشورهای مسلمان برای “مقابله” با این وضعیت است.قطر از سال 2012 میزبان دفتر سیاسی طالبان در دوحه بوده و به عنوان یک میانجی کلیدی بین این گروه و دولت سابق افغانستان و همچنین بقیه جامعه جهانی عمل کرده است.هفته گذشته نیز، تام وست، نماینده ایالات متحده در امور افغانستان از دوحه بازدید کرد و با شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر و همچنین دکتر مطلق القحطانی فرستاده ویژه قطر برای حل منازعات دیدار کرد.وست پس از این دیدار گفته است: «قطر یک شریک حیاتی است زیرا ما به دنبال حفاظت از منافع ایالات متحده، حمایت از مردم افغانستان و دفاع از حقوق آنها هستیم. قطر در بیش از یک دهه گذشته نقش مهمی در منطقه وازجمله مسایل افغانستان داشته واکنون نیز میزبان یکی از نشست های مهم جهانی با محوریت افغانستان است.
قطر کجاست؟
قطر تقریبا در سال 2017 حدود دومیلیون وششصد هزارجمعیت داشته که از این رقم تنها بیش از سه صد هزار تنها شهروندان خود قطر اند ومتباقی بیش از دوملیون شهروندان کشورهای دیگری اند که درقطر وبرای قطریان کار می کنند.
از نظر درآمد سرانه چهارمین کشور قدرتمند بر پایهء سرانهء تولید ناخالص داخلی، و ششمین کشور بر پایهء سرانهء درآمد ناخالص ملی است. قطر توسط سازمان ملل متحد به عنوان کشوری با توسعهء انسانی بسیار بالا طبقهبندی شدهاست و دارای سومین رتبهء برتر شاخص توسعهء انسانی در جهان عرب است. اقتصاد قطر اقتصادی با درآمد بالا است که سومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد. قطر بزرگترین صادرکنندهء گاز طبیعی مایع و بزرگترین صادرکنندهء دیاکسید کربن در جهان است.
در سال ۱۸۶۸ معاهدهای میان محمد بن ثانی آل ثانی با بریتانیاییها امضا شد که طبق آن، بریتانیا جدایی قطر را به رسمیت شناخت و از آن پس تا کنون این منطقه به عنوان یک سلطنت موروثی توسط خاندان ثانی اداره شدهاست.
در سدهء بیستویکم، قطر بهعنوان یک قدرت مهم در جهان عرب ظاهر شد. این امر از طریق منابع عظیم مالی و همچنین گروه رسانهای در حال گسترش جهانی خود، مانند الجزیره محقق شد. جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ در قطر برگزار شد و این کشور را به نخستین کشور مسلمان و عربی که میزبان این رویداد است تبدیل کرد. بازیهای آسیایی ۲۰۳۰ نیز در قطر برگزار خواهد شد.
دین رسمی این کشور اسلام و زبان رسمی آن زبان عربی است و از زبان انگلیسی معمولاً به عنوان زبان دوم استفاده میشود. واحد پول قطر ریال و مساحت آن ۱۱٬۴۹۳ کیلومتر مربع است که از نظر مساحت تقریبا نصف ولایت بادغیس افغانستان یک تقریبا یک سوم همین ولایت را دارد.
در سال ۲۰۱۲ قطر برای سومین بار متوالی عنوان ثروتمندترین کشور جهان (برپایه درآمد سرانه) را حفظ کرد و برای نخستین بار در سال ۲۰۱۰ از لوکزامبورگ پیشی گرفت. بر اساس مطالعهء منتشرشده توسط موسسهء مالی بینالمللی مستقر در واشنگتن، تولید ناخالص داخلی سرانهء قطر بر اساس برابری قدرت خرید (PPP) ۱۰۶٫۰۰۰ دلار (۳۸۷٫۰۰۰ ریال قطر) در سال ۲۰۱۲ بود که به این کشور کمک کرد تا رتبهء خود را به عنوان ثروتمندترین کشور جهان حفظ کند. لوکزامبورگ با نزدیک به ۸۰٫۰۰۰ دلار و سنگاپور با درآمد سرانهء حدود ۶۱٫۰۰۰ دلار در رتبهء دوم قرار گرفتند. این تحقیق تولید ناخالص داخلی قطر را ۱۸۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۲ نشان داد و گفت که به دلیل افزایش صادرات گاز و قیمت بالای نفت به بالاترین حد خود رسیده است. جمعیت آن در سال ۲۰۱۲ به ۱٫۸ میلیون نفر رسید. همان مطالعه ابراز کرد که سازمان سرمایهگذاری قطر (QIA) با دارایی ۱۱۵ میلیارد دلار در رتبهء دوازدهم در میان ثروتمندترین صندوقهای سرمایهگذاری مستقل در جهان قرار دارد.