ٍ
سیاست

فروش افغانستان و چک های دریافتی محمد اشرف غنی

تلویزیون تی جی یک ایتالیا وهمچنان تلویزیون ملی این کشور گزارشی را در ماه گذشته منتشر کرد که براساس آن محمد اشرف غنی رئیس جمهور فراری افغانستان بالغ بر یک وده میلیون دالر چکی در قطر دریافت کرده است که حکومت اش در برابر طالبان نجنگند. درسندبا امضای نزدیک فرد به رئیس جمهور فراری افغانستان آمده است:

« این که اقرار می‌نمایم، اینجانب اجمل احمدی، رئیس کل بانک مرکزی افغانستان و نماینده ویژه رئیس‌جمهوری محمد اشرف غنی، در ملاقاتی که با هیئت دولت قطر در امور حل منازعات و معاون سفارت قطر در کابل داشتم، هدیه والاحضرت شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر دولت قطر را برای محمد اشرف غنی که یک فقره چک به ارزش ۱۱۰ میلیون و ۴۷۸ هزار دالر آمریکایی است تحویل گرفتم.»

این درحالی است که نجنگیدن حکومت او وسقوط ناگهانی حکومت به دست طالبان خلاف پیش بینی های سیاسی ونظامی بیشتر به تایید دریافت این رشوه در افکار عمومی منجر شده است.این نخستین مورد از اتهام فساد وانتقال پول توسط رئیس جمهور غنی به هنگام فرار وهمراهان او نیست.‏چند روز پس از فرار اشرف غنی از کابل و سلطه طالبان بر افغانستان، یک دیپلمات روسیه در سفارت این کشور در کابل مدعی شد که اشرف غنی ۱۳۹ میلیون دلار را از کابل خارج کرده است.هرچند آقای غنی مدتی بعد از ابوظبی امارات متحده عربی ، کشوری که به آن پناه برده است ، این اتهام را رد کرد.

امضای اجمل احمدی نزدیک ترین مقام به آقای غنی نیز از موارد مهم دیگر بود که در ریاست بانک مرکزی افغانستان را نیز برعهده داشت ویکی از چهره های جنجالی ، پرحاشیه ، مورد سوال وبه اصطلاح افغانی” نازدانهء” اقای غنی بود.

اجمل غنی که بارها به دلیل عدم احراز هویت افغانی مورد سوال قرار گرفت وبه دلیل آشنا نبودن بازبان های فارسی وپشتو وقتی به عنوان وزیر تجارت به پارلمان افغانستان رفت، با همین سوال ها روبرو بود. شمار زیادی از کارکنان آن وقت وزارت تجارت از نابلدی او به دوزبان رسمی افغانستان یعنی پشتو وفارسی شکایت کردند تا جایی که او مجبور شد شناسنامه ای را که در رسانه های افغانستان همگانی کند تا هویت افغانستانی خودرا تثیبت کند. با وجود همه ی انتقاد ها از او رئیس جمهور فراری افغانستان  آقای غنی همچنان بر حفظ او د رپست های بسیاری مهم وبه ویژه مالی دولت افغانستان اصرار کرد و اورا در این پست ها ازجمله وزارت تجارت وبانک مرکزی افغانستان حفظ کرد. دراین زمان شایعات زیادی از جمله درمورد تبار لبنانی آقای اجمل احمدی در افکار عمومی دست به دست شد. این که او زبان فارسی ویا پشتو نمی دانست وهیچ سابقه ای در سیاست ودولت داری کشور نداشت وچهره ای کاملا نا شناخته بود به این شایعات بیشتر دامن زد. بسیاری او را وابسته ء خانواده گی بانوی اول وقت، خانم رولا غنی همسر رئیس جمهور غنی می دانستند که تباری لبنانی داشت وبرخی نیز می گفتند که او برادر ویا از نزدیک همسر لبنانی رئیس جمهور فراری آقای غنی است.

مداخلات آقای اجمل احمدی در پروژه های مهم اقتصادی نیز بحشی از حاشیه سازی های مهم او در دوران حکومت آقای غنی بود. ازجمله در مورد پروژه منطقه ای انتقال گاز از ترکمنستان( تاپی) نیز زمانی روزنامه هشت صبح افغانستان از دخالت آقای احمدی پرده برداشت. به نقل از هشت صبح:

«یک منبع در سفارت افغانستان در شهر عشق‌آباد ترکمنستان به شرط افشانشدن نامش معلوماتی را در اختیار روزنامه ۸صبح قرار داده است که نشان می‌دهد اجمل احمدی، سرپرست پیشین بانک مرکزی و از چهره‌های نزدیک به محمداشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان، به گونه غیرقانونی در کار پروژه تاپی دخالت و اعمال نفوذ کرده است.

معلومات منبع نشان می‌دهد که مجری اصلی پروژه تاپی در حکومت پیشین افغانستان اجمل احمدی بوده و وزارت معادن و پترولیم به عنوان مسوول قانونی اجرای پروژه به گونه نمادین فعالیت می‌کرده و صلاحیت چندانی در اجرای آن نداشته است. براساس این معلومات، صلاحیت تاپی به گونه انحصاری در اختیار شخص اجمل احمدی قرار داشته است.منبع تصریح می‌کند که تاپی یک پروژه سرگردان در حکومت افغانستان بود و تمام صلاحیت اجرایی آن از سوی اجمل احمدی انحصار شده بود. به ادعای منبع، زمانی که اجمل احمدی مشاور اقتصادی رییس جمهور بود، صلاحیت تاپی به مشاوریت اقتصادی رییس جمهور واگذار شد و وزارت معادن و پترولیم در پروژه تاپی به حاشیه کشانده شد.

به همین ترتیب با رفتن اجمل احمدی به وزارت تجارت و صنایع، باز هم او صلاحیت اجرایی تاپی را بر دوش داشت و کارهای مربوط به این پروژه از مشاوریت اقتصادی رییس جمهور به وزارت تجارت و صنایع انتقال یافت و تیم کاری اجمل احمدی مسوول پیش‌برد کار اجرایی تاپی بود.

براساس معلومات منبع، حتا زمانی که مسوولیت اجمل احمدی در وزارت تجارت و صنایع به پایان رسید و به عنوان سرپرست بانک مرکزی گماشته شد، خلاف تمام اصول و قوانین، همزمان با سرپرستی بانک مرکزی کارهای اجرایی تاپی را هم بر دوش داشت و صلاحیت این پروژه از وزارت تجارت و صنایع به بانک مرکزی واگذار شد….»

به هر روی آقای اجمل احمدی که ظاهر پای سند دریافت چک رشوت بالغ بر صد وده میلیون دالری امضا کرده است از نزدیک ترین چهره ها وبه تعبیر مردم افغانستان ، چهرهء نازدانه ومرموز رئیس جمهوری وقت افغانستان بود. اما هم او در نخستین روزهای سقوط کابل گفت که هیچ گاه محمد اشرف غنی را به خاطری که عامل این سقوط بود نمی بخشد.

درعین حال در اسناد منتشره تلویزیون های ایتالیایی چک های دیگری نیز رونمایی شد که درآن مبالغی را مارشال عبدالرشید دوستم از چهره های برجسته سیاسی ، نظامی ترک تبار افغانستان  وهمچنان استاد عطامحمد نور والی سابق بلخ واز چهره های برجسته حزب جمعیت اسلامی افغانستان نیز گویا دریافت کرده اند. این ادعا از سوی چهره های ارشد این دوشخصیت اما رد شد.

عنایت الله بابر فرهمند از نزدیکان مارشال دوستم اما در پی نشر این گزارش هم در تویتر نوشت وهم درگفتگو با رسانه ها ازجمله افغانستان انتر نشنل گفت که این ادعا کذب محض است وآنها رسما علیه این تلویزیون های اتیالیایی اقامه دعوا کرده اند. درعین حال آقای فرهمند پستی را منشتر کرد که درآن یکی از این دوتلویزیون خبر را حذف ودیگری ادیت کرده است.

واکنش ها به این خبر ها نیز بسیار گسترده بود.بسیاری از مردم افغانستان وفراتر از آن به نشر خبر فروش افغانستان توسط رئیس جمهور فراری این کشور واکنش نشان دادند. شبکه های اجتماعی مملو از اظهار نظر هایی شد که مردم علیه محمد اشرف غنی داشتند. درعین حال واکنش ها به اتهامات وارده بر آقای محمد اشرف غنی نیز گسترده ودرخور اهمیت بود.گلب الدین حکمتیار د رواکنش به ادعای دریافت این چک رشوه برای سقوط دولت افغانستان از سوی محمد اشرف غنی گفت که او ومقام های نزدیک به او بسیار گسترده تر از این مبالغ از بیت المال کشور پول دزیده اند. درعین حال مایک پمپیو وزیر سابق امور خارجه امریکا وهمچنان رییس سابق سیا که به ویژه در روی داد های اخیر افغانستان از نزدیک  کار کرده است،در واکنش به نشر خبر دریافت چک رشوت از سوی اقای غنی گفته است که  بخش هایی از این گزارش درست است.

با این حال این خبر موجی از اعتراض وواکنش را درمیان مردم افغانستان نیز درپی داشت . مردمی که به ناگهانی با سقوط سوال برانگیز دولت محمد اشرف غنی رئیس جمهوری فراری دوباره به دورهء سخت استیلای طالبان برگشته اند. طالبانی که هرنوع درس وتحصیل وکار برای زنان ودختران را ممنوع کرده است، نظام دولت داری واقتصاد وجامعه فروپاشیده وصد هاهزار شهروند افغانستان به بیرون از کشور فرار کرده اند. مردم این سوال را به کرات در شبکه های اجتماعی مطرح کرده اند که محمد اشرف غنی به چه مبلغ اندکی چنانچه در چک  ادعا شده از سوی تلویزیون ایتالیایی عنون شده ، افغانستان را فروخته است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا