ٍ
رویدادهاسیاست
موضوعات داغ

روایت اکونومیست از افغانستان: ازمحو فساد تا فقروفحشا و شکایت امرخیل از دولت سابق

ضیاءالحق امرخیل، والی ولایت ننگرهار قبل از تسلط طالبان، می گوید که طالبان کارها را «به درستی» اداره می کنند.

اکونومیست درگزارشی از افغانستان به با عنوان« زندگی تحت حاکمیت طالبان دوم» به چگونگی وضعیت درمقایسه با دولت پیشین پرداخته است. دراین گزارش ضیاالحق امرخیل والی پیشین ننگرهار نیز از دولت سابق شکایت کرده وگفته که طالبان کارهارا خوب پیش می برند. همچنان دراین گزارش به فقر در حکومت طالبان پرداخته شده وآمده که یک دختر مجری پیشین تلویزیون اکنون تن فروشی می کند. او به اکونومیست گفته که حالا این کار سخت ترشده چون مثل سابق نیست که به پولیس رشوت بدهی. یک تاجر گفته که فرار مقام های پیشین ازجمله وکیل های پارلمان، وزیر ها، وزیر مالیه، مسوولین استخبارات وهمه که از گمرک رشوت می گرفتند، یک موهبت الهی است.

روایت اکونومیست از افغانستان: ازمحو فساد تا فقروفحشا و شکایت امرخیل از دولت سابق

برای نیمی از مردم افغانستان، رژیم طالبان بدتر از تصورشان است.تصویر افغانستان تحت حکومت طالبان ساده نیست. بازگشت ستیزه جویان از بسیاری جهات برای چهل میلیون نفردراین کشور فاجعه بار بوده است و برای زنان و دختران، فاجعه واضح تر است. افغانستان اکنون تنها کشوری است که در آن زن بودن و تحصیل در بالاتر از سطح متوسطه یا کار در اکثر حرفه ها غیرقانونی است. به گفتهء سازمان ملل، 80 درصد از 2.5 میلیون زن و دخترواجد شرایط مکتب، در افغانستان از ادامهء تحصیل محروم شده اند.

مطابق پیش بینی ها، طالبان نیز از تقسیم قدرت با دیگران نیز امتناع کرده اند. طالبان اکثراً پشتون هستند و بسیاری از مخالفان آنها به گروه تاجیک تعلق دارند. این مساله خطر بازگشت به درگیری قومی را افزایش می دهد،آنچه که این کشور را در دهه 1990 ویران کرد .قتل های فراقانونی طالبان توام با تلاش های آنها برای سرکوب مخالفان دوام دارد.

به نظر نمی رسد که آنها سعی در محدود کردن بقایای القاعده در افغانستان داشته باشند. ایمن الظواهری رهبر سابق این گروه در کابل زندگی می کرد و سال گذشته توسط یک هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی درهمان جا کشته شد.

بر اساس نظرسنجی اخیر بانک جهانی، نسبت مشاغلی که به مقامات گمرک رشوه می دهند از 62 درصد به 8 درصد کاهش یافته است. یک کارآفرین افغانستان-آمریکایی که صاحب بزرگترین شرکت مالی است، می‌گوید که از کارمندانش در طول بازدیدهای منظمشان از وزارت مالیه، که قبلاً «یک سردرد روزانه» بود، دیگر رشوه نمی‌خواستند. اومی گوید که فرارکل مقام ها و افراد فاسد دولت سابق از جمله نمایندگان مجلس، وزرای کابینه و مقامات استخباراتی”یکی از بزرگترین موهبت ها” است. اگرچه افغانستان 75 درصد از بودجهء خود را که قبلاً توسط خارجی ها تمویل می شد، از دست داده است ولی طالبان درآمد کافی برای پرداخت 800000 کارمند دولت به دست آورده است.

ضیاءالحق امرخیل، والی ولایت ننگرهار قبل از تسلط طالبان، می گوید که طالبان کارها را «به درستی» اداره می کنند. مانند بسیاری دیگر در کابل، او از روایت عذاب بی پایانی که توسط گروه های حقوق بشر و مقام  هایی که در سال 2021 فرار کرده اند، آزرده خاطر است ومی افزاید« من اینجا هستم، واقعیت ها را می دانم.»تخمین زده می‌شود درجنگ بین طالبان ودولت سابق بین سال‌های 2001 تا 2000 حدود 69000 سرباز و پولیس کشته شده اند .

سازمان ملل تخمین می زند که اکنون وپس از طالبان 700000 نفر شغل خود را از دست داده اند. یک مجری 26 ساله تلویزیونی که در برنامه های سرگرمی و خبری چهره ای پر زرق و برق داشت، اکنون برای تامین معاش خانواده اش در کابل تن فروشی می کند. او می افزاید: «این کار مخفی تر و خطرناک تر شده است، زیرا دیگر امکان رشوه دادن به پولیس وجود ندارد.»در روستاها که 75 درصد از مردم افغانستان زندگی می کنند و سال ها خشکسالی آسیب دیده اند، شرایط اما سخت تر است.

. سازمان ملل تخمین می زند که 97 درصد از شهروندان افغانستان زیر خط فقر زندگی می کنند و برخی مناطق در آستانهء قحطی قرار دارند.سال گذشته سازمان ملل بیش از 3.25 میلیارد دالر برای کمک های بشردوستانه هزینه کرد. امسال تاکنون 425 میلیون دالر از 4.6 میلیارد دالر مورد نیاز را جذب کرده است. این کمک ها از طریق سازمان ملل متحد و سازمان های غیردولتی توزیع می شود.

 

 

 

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا