ٍ
قلمرو فارسی

افزایش 46 درصدی بهای کتاب درایران

افزایش 46 درصدی بهای کتاب درایران

روزنامه فرهیختگان چاپ تهران هم زمان با نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از افزایش 46 درصدی بهای کتاب درایران خبر داده ودرگزارشی به تفصیل به وضعیت نشر کتاب درایران پرداخته است . دراین گزارش آمده است:

“کاهشی شدن تیراژ کتاب در این سال‌ها روند رو به رشدی داشته است و تقریبا همیشه در‌موردش صحبت شده است، گاهی می‌بینیم برخی ناشران تیراژ را زیر 50 نسخه می‌آورند و حتی ممکن است به تک نسخه هم برسد.  بررسی آمار شمارگان طبق آمار خانه‌کتاب نشان می‌دهد از سال 1390 تا سال 1400 این آمار از 205 میلیون نسخه به 122 میلیون نسخه کاهش یافته است. مطمئنا تعداد بالای شمارگان نشان از یک جامعه کتابخوان دارد و کاهش آن نشان می‌دهد عوامل مختلف باعث شده تا مردم به سراغ کتاب نروند.

در این آمار، شمارگان کتاب در سال 1401 در مقایسه با 1400، تا حدود 6 درصد کاهش داشته است. هزینه‌های سرسام‌آور چاپ و نشر کتاب، عدم‌استقبال جامعه هدف از کتاب‌های منتشرشده، عدم‌نقدو‌تحلیل‌های علمی و کارشناسی کتاب، کمبود نقدینگی و بودجه در سرمایه‌گذاری کلان نشر، تمایل سرمایه‌گذاران به‌سمت کتاب‌های زرد و بازاری و کارتونی، عدم‌نیازسنجی در تولید محتوا از‌جمله مشکلاتی است که تیراژ کتاب را به اینجایی که هست رسانده و تقریبا هیچ‌فکری هم برای آن نشده است.

شاید تنها چیزی که در این سال‌ها رشد مثبت داشته است، قیمت کتاب بوده است. در مقایسه سال 1400 با 1401 به رشد 46 درصدی قیمت کتاب می‌رسیم، چیزی که بسیار مهم است. کاغذ و زینک گران شده، هزینه چاپخانه‌ها بالا رفته، پس ناشر متاثر از این اتفاق‌ها مجبور است قیمت کتاب را افزایش دهد. در این میان البته بعضی‌ها هم کارهای دیگری می‌کنند، چاپ‌های قدیمی‌شان را دستکاری می‌کنند و با برچسب زدن قیمت روی قیمت قبلی، کتاب را به فروش می‌رسانند.  در آستانه برگزاری نمایشگاه کتاب هستیم، این روند افزایشی که متاثر از همه مواردی است که در بالا گفتیم، مخاطب کتاب را با چالش مواجه خواهد کرد. ممکن است که این مخاطب بتواند از طرق دیگر کتاب مورد نظرش را پیدا کند، اما بالاخره این رشد افسارگسیخته کتاب باید جایی متوقف شود و جلوی آن را بگیرند. مثلا در حوزه کاغذ از سال 1400 صحبت از خودکفایی بود که هنوز اتفاق خاصی برای این حوزه نیفتاده است، اگر قیمت کاغذ با کمک تولید کاغذ داخلی کنترل شود، می‌توان بخش عمده‌ای از قیمت کتاب را کنترل کرد و بالاخره به یک ثباتی رساند.”

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا