ٍ
قلمرو فارسی
موضوعات داغ

شش صد نسخه از کتاب جواد خاوری به رود خانه انداخته شد

شش صد نسخه از کتاب جواد خاوری به رود خانه انداخته شد

جواد خاوری چهره شاخص ادبیات معاصر فارسی است. در سه دهه اخیر او فعالیت های گسترده ای در زمینه ادبیات وحوزهء فرهنگ فارسی داشته است. آقای خاوری به ویژه درحوزه ادبیات داستانی وفرهنگ فولکلور کارهای ارزشمندی را منتشر کرده است. استاد خاوری یکی از پایه گذاران فصلنامهء معتبر دردری وبعد ها خط سوم است. این یادداشت  درمورد “گل سرخ دل افگار” اثر خود آقای خاوری به قلم ایشان است(فارسی تایمز):

گل سرخ دل‌افگار

جواد خاوری

«گل سرخ دل‌افگار» تجربه‌ی داستان‌نویسی من پس از کارهای پژوهشی بود. اهتمام به گردآوری و ثبت ادبیات شفاهی، باعث شده بود که از پرداختن به دغدغه‌ی نخستینم، که داستان‌نویسی بود، باز بمانم. پس از آن که دوازده سیزده سال در این حوزه کار کردم و حاصلش در چهار کتاب منتشر شد، تا حدی خاطرم جمع شد و دوباره به فکر داستان‌نویسی افتادم. البته در آن مدت هم از داستان به کلی دور نبودم. معمولاً جلسات نقد داستان «دُردَری» را اداره می‌کردم و در بخش داستان فصلنامه هم فعال بودم. با این حال چون نمی‌نوشتم، کمی نگران بودم که مبادا نوشتن داستان برایم دشوار شده باشد. اما علی‌رغم هراسی که داشتم، کارِ نوشتن بسیار خوب پیش ‌رفت. داستانهایی که می‌نوشتم، رنگ‌وبوی بومی‌ داشتند. انگار سال‌ها کار در عرصه‌ی فولکلور، تاثیر گریزناپذیری بر ذوق، تخیل و افکارم گذاشته بود. داستان‌هایی که می‌نوشتم در فضای فرهنگی، تاریخی و اجتماعی مردم هزاره رخ می‌دادند و آمیخته بودند با سنتها، کهن‌الگوها، رنجها و آمال آنها. در مدت کم، تعداد زیادی داستان نوشتم. انگار ده سال ننوشتن داستان، عقده‌ای‌ام کرده بود و عطش نوشتن پیدا کرد بودم. داستان‌هایی که می‌نوشتم، در عین استقلال، به هم پیوسته بودند و کل واحدی را تشکیل می‌دادند.

این داستانها در مجموعه‌ای به نام «گل سرخ دل افگار» در سال ۱۳۸۷ از سوی انتشارات «عرفان» منتشر شد.

طرح جلد این کتاب، نیز، کار هنرمند خوب ما، استاد محسن حسینی است.

حادثه‌ی شومی که برای این کتاب رخ داد، این بود که هنگام انتقال از ایران به افغانستان، در ولایت نیمروز توقیف و توسط شورای علمای آن ولایت به همراه ۱۰ عنوان کتاب دیگر، ممنوعه اعلام شد. دلیل ممنوعیت این کتابها، اختلاف‌اندازی و مخدوش‌کردن وحدت ملی اعلام شد. کتابهای ممنوعه به فتوای آن شورا و تایید وزارت اطلات و فرهنگ، به رودخانه‌ی هلمند انداخته شد. این حادثه در رسانه ها بازتاب گسترده‌ای یافت و از سوی اهالی فرهنگ و مدافعان آزادی بیان محکوم شد.

با این حال، «گل سرخ دل افگار» که به گفته‌ی ناشر، ۶۰۰ جلد آن در رودخانه ریخته شده بود، پشت سد ممنوعیت نماند. فعلاً چاپ چهارم این کتاب در دسترس خوانندگان ارجمند قرار دارد.

پادکست این کتاب هم از سوی پایگاه «کتاب گویا» قابل شنیدن است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا