ٍ
America آمريكا

اذان و افطار در جمع دیگر مذاهب

درآمریکا جوامع اسلامی درکنار دیگر جوامع مذهبی فعال اند ولی ترکیب وفعالیت باهمی نهاد هایی بامذاهب مختلف اما دست کم برای بسیاری از جوامع تازه گی دارد، چنانچه برگزاری مراسم افطاری از سوی نهاد Ammwec)) در عبادتگاهی غیر از مساجد یکی از آنهاست، افطاری متفاوتی که حتا می تواند شگفتی آور باشد. در ورودی یکی از معابد در منطقه ای اعیانی واشنگتن دی سی شماری از خانم های محجبه وغیر محجبه آماده پذیرایی از میهمانانی اند که برای این مراسم افطاری درحال ورود اند. بسته های خرما وآب سرد وجای نمازهایی پهن شده در بخشی از تالار نشانه های بارز افطار اند. دراین مراسم انیلا علی به عنوان برگزار کننده ء این مراسم گفت که سازمان آنها( شورای توانمند سازی زنان مسلمان درجامعه ء چند دینی) یک نهاد حقوقی است که با هدف تقویت توانمندی زنان مسلمان و مبارزه با هرنوع تعصب فعالیت می کند.این نهاد تلاش می کند تا برای آمریکاییان با هر نوع مذهبی زمینه تفاهم وازجمله گرامی داشت از ارزش های اسلامی ودینی را فراهم کرد.

بخشی از کاری که درهمین افطاری در منطقه ء اعیان نشین پوتامک در واشنگتن دی سی برگزار شده است، اهداف این نهاد وکسانی را که جمع آمده اند تا در افطاری مسلمانان شرکت کنند، نشان می دهد. کرسی شرف زردشتی پاکستانی- آمریکایی یکی از شخصیت های مذهبی ای است که دراین مراسم شرکت کرده است. او درهنگام سخنرانی انگلیسی در مورد تقریب مذاهب اما گفته های زردشت را به فارسی می گوید: گفتار نیک،پندار نیک، رفتار نیک. به همین ترتیب استورات وینبلت پیشوای یهودی درسخنرانی خود گفت خوش حال است که میزبان جمعی از مسلمانان وپیروان دیگر مذاهب است. دراین مراسم همچنان داکتر صفی کساز از دین پژوهان واسلام شناسان برجسته وهمچنان مترجم قرآن مجید نیز شرکت داشت. او درسخنانی گفت که هر مسلمان خوب باید پیرو دینی دیگر را دوست داشته باشد وبرعکس وتاکید کرد که به عنوان مترجم قرآن مجید می داند که این اصل اسلام است.

دراین مراسم شماری از سفیران وچهره های برجسته کشورهای اسلامی مقیم واشنگتن دی سی شرکت جسته بودند وبسیاری از آنها در سخنانی بر تقریب مذاهب ونزدیکی میان پیروان ادیان مختلف تاکید کردند. شهروندان آمریکایی حاضر دراین مراسم از جمله امام شریف امام مسجد حضرت محمد ص در سخنانی گفت که اسلام دین مهربانی است وباید هر مسلمان مهربانی ودوستی را در جوامع گسترش دهد وبه عنوان یک آمریکایی باید به هرآمریکایی با هرمذهب وگرایش دینی ومذهبی احترام گذاشت. امام شریف هم به عنوان سخنران شرکت ورزیده بود وهم اذان شام را با صدای خوش ادا کرد. به هنگام اذان همه ء غیر مسلمانان به احترام مسلمانان خاموش بودند وسپس خرما وآب سرد برای همه مسلمانان پیشکش شد تا افطار نمایند وهمزمان جای نماز ها در بخشی از تالار مهیا بود تا نماز شام خوانده شود. امام شریف امامت را برعهده گرفت وشماری از آمریکایی های مسلمان با پیشینه های هویتی از کشورهای مختلف در یک صف پشت سر امام ایستاده شدند. پس از نماز نیز امام شریف در مورد  دوستی ومودت در دردین اسلام صحبت کرد وبا اشاره به آیات واحادیث دراین باره سخن گفت.

خانم انیلا علی درمورد برگزاری این مراسم گفت که هدف شان تقریب مذاهب ونزدیکی آمریکایی های با هر دینی ومذهبی است وآنان تاکید دارند که حفظ ارزش های دین اسلام نیز بدان معناست که روحیه همدلی وهم پذیری را درجامعه با وجود گرایش های متنوع دینی ومذهبی تقویت کند.

اسلام در آمریکا به بررسی تاریخچه و زندگی حدود ۲ تا ۳ میلیون مسلمان در آمریکا می‌پردازد. البته این درحالیست که برخی منابع دیگر این تخمین‌ها را مردود دانسته‌اند، و تعداد مسلمانان آمریکا را بین ۴ تا ۶ میلیون، ۵ الی ۷ میلیون،۷ تا ۸ میلیون، و حتی بین ۳ تا ۹ میلیون نفر برآورد کرده‌اند. باراک اوباما در سخنرانی خود در سال ۲۰۰۹ این تعداد را هفت میلیون نفر ذکر کرده است.

آمریکا به‌طور رسمی یک کشور سکولار می‌باشد. در ایالات متحده آمریکا بر اساس متمم اول قانون اساسی ایالات متحده آمریکا، هیچ دینی به‌طور رسمی وجود ندارد، اما همین متمم نیز آزادی تمام ادیان را تضمین کرده‌است. به همین دلیل است که مثلاً زنان محجبهٔ مسلمان آمریکایی اجازه حضور در مراکز دولتی و دانشگاهی کشور را از نظر قانونی دارند.

با وجود جدایی دین از سیاست در آمریکا، دین اهمیت ونقش مهمی در این کشور دارد که نماد آن جمله توکل ما به خداست شعار کشور آمریکا است که بر روی پول آمریکا نیز نقش بسته است. گروه‌های مذهبی قدرت اثرگذارو قابل توجهی در آمریکا دارند. در دهه ۱۹۲۰ این گروه‌ها توانستند دولت را ترغیب به ممنوعیت تولید و مصرف مشروبات الکلی کنند بر اساس آمار سال ۲۰۰۲، ترکیب مذهبی مردم آمریکا به شرح زیر بوده‌است: پروتستان ۵۲٪، کاتولیک ۲۴٪، مورمون ۲٪، یهودی ۲٪، مسلمان ۱٪، دیگران ۱۰٪، بدون دین ۱۰٪.

درعین حال آمریکا جامعه ای چند وجهی است که از پیروان دین ها ومذاهب وگرایش های متنوع هویتی، سیاسی وفردی وجمعی شکل گرفته است .درواقع کشوری با تبارها وهویت ها ومذاهب مختلف که همه در یک ساختار نظام مند وقانونی وبراساس قانون اساسی این کشور می توانند درکنار هم وبا حفظ شعایر هم زندگی کنند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا